Jinekoloji

Vajinal Mantar

Vajinal Mantar Nedir?

Vajinal mantar kadınların en çok sıkıntı çektikleri ve çok yaygın bir hastalık türüdür. Yetişkin kadınların çoğu en az birkaç defa vajinal mantara yakalanmaktadır. Tıp dünyasında vajinal mantar için birçok tedaviler bulunmakta fakat birçoğu işe yaramamaktadır. Ne yazık ki vajina mantar hastalığı tekrar nüksetmektedir.

Valinal Mantar Enfeksiyonu Sebepleri Nelerdir?

Vajinal mantar hastalığı vajinaya temas eden her şeyden olabilir. Ortak kullanılan eşya, havuzlar, iç çamaşırı, gebelik, yaşam koşulları, kullanılan ilacın etkisi, antibiyotik kullanımı, tuvalet alışkanlıkları, hamamlar ve solunan havanın temiz olmaması bu hastalık için birçok sebepden ortaya çıkmıştır. vajinal mantar enfeksiyo’nu kaşıntı, kızarıklıklar, kokulu akıntı safhalarını içerir. vajinal rahatsızlığı olan kadınlar gebe kalabilir mi? problem teşkil eden durumlarda bebek sahibi olmak için tüp bebek yöntemi kullanılarak bebek sahibi olunabilir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Vajinal enfeksiyon günümüzde hemen her kadının yakalanabilme riski çok olan bir rahatsızlıktır. Kötü koku, akıntı ve kaşıntı belirtileri vardır. Akıntı sebebiyle oluşan kaşıntılar arttıkça tahriş olur ve sonrasında şişlikler meydana gelir. Kaşıma esnasında oluşan tahrişler birçok enfeksiyon riski oluşturur. Özellikle idrar yaparken tahriş olan bölge idrarın değmesi ile yanmalara neden olmaktadır. Vajinal mantarda oluşan akıntı tipleri farklıdır. Kadınların bir kısmında beyaz renkte ve hafif akıntılar olur, bazılarında ise peynirimsi gibi beyaz renkte akıntılar olur. Bu aşırı olan akıntılar sürekli olarak kaşınır ve kaşınan yerler tahriş olur.

Gebelik ve Doğum Kontrol Hapları Neden Mantar Enfeksiyonuna Yol Açmaktadır?

Yüksek derecede östrojen salgılanması yani kadın gebe iken yâda doğum kontrol hapı kullanıyor ise vajinal mantar hastalığı için en verimli ortamdır. Bu nedenle gebeliğinde herhangi bir problem ile karşılaşılırsa sağlıklı bebek için tüp bebek tedavisi önerile bilinir. Şeker hastalığı olan kadınlarda glikojen üretimi çok yüksek olduğu için vajinadaki mantarı tetiklemektedir. Gebe kadınların %15-25 arasında vajinal mantar enfeksiyonu görülür. Gebe kadınların çoğunda doğumdan sonra enfeksiyon kendiliğinden geçer geçmediği koşullarda ise tedavi olmayı gerektirir. Doğum esnasında bebek vajinadan çıkarken mantar enfeksiyonunu kapabilir. Bu durum bebeklerde ağızda pamukçuk oluşturur. Bu enfeksiyonu alan bebekler sonrasında kolaylıkla tedavi edilebilir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonlari Nasil Tedavi Edilebilir
Vajinal Mantar Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilebilir?

Vajinal Mantar Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilebilir?

Vajinal mantar krem ve fitillerle tedavi edilir. Tedavi 2 haftadır ve ilerlemiş vakalarda ise 5 hafta sürmektedir. Tedavi krem ve fitili kullanmaya başladıktan bir hafta sonra sonuç vermeye başlar günlük krem veya fitil düzenli kullanım sonrasında sonuç verir. Çok şiddetli ve uzun sürecek enfeksiyonlarda” jansiyen moru” çözeltisi ile tedavi edilebilir. Düzensiz ilaç kullanımı yetersiz kalır, bu durumda ise vajinal mantar enfeksiyonunun tekrarlama riski çok fazladır. Vajinal mantar belirtisi rahatsızlık verecek şekilde değilse kişilerin cinsel birleşmede herhangi bir problem yaşamaları söz konusu değildir.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu