Tüp Bebek

Tüp Bebekte Embriyoların Rahime Yerleştirilmesi İşlemi

Genellikle tüp bebek yöntemi uygulamaların da hastanın yumurtanın döllenmesi olayı embriyolardan oluşmaktadır. Özellikle embriyoların transferi için de kaliteli olanları seçilir ve anne adayının rahminin içerisine yerleştirilir. Uygulanan bu işlem embriyo transferi olarak isimlendirilmektedir. Uygulanan embriyo transferinin 12 gün sonrasın da anne adayına kanda hamilelik testi yapılarak gebeliğin olup olmadığı kontrol edilebilir.

Peki, embriyo transferi ne zaman yapılmalıdır?

Çoğunlukla tüp bebek esnasın da döllenme sürecini takip eden 2. Ya da 5. Gün embriyo transferi gerçekleştirilmektedir. Transfer esnasın da uygulanan embriyolar genellikle 4-8 hücreye sahip olabilmektedir.

Embriyoların transfer edilmesi uzun bir işlem midir?

Tüp bebek tedavisin de uygulanan embriyo transferi oldukça kısa süren bir işlemdir. Çoğunlukla transfer işlemi 5 ile 10 dakika arasın da sürmektedir. Özellikle ağrı duyulmayan bir işlemdir. Bu sebepten dolayı hastaya anestezi uygulanmasına ihtiyaç yoktur. Transfer işlemi bittikten sonra hasta dinlendirildikten sonra evine gönderilebilir.

Tüp bebekte embriyo transferi nasıl yapılmaktadır?

Öncelikle hasa muayene pozisyonu alır ve ardından ”spekulum” yerleştirilir. Hastanın rahim ağzı özel olarak hazırlanmış sıvılar ile temizlenerek hazırlanır. Daha sonra embriyolar incelenerek seçilmiş olanları kater ismindeki özel bir alet ile rahim içersine kolaylıkla transfer edilebilir. Ancak embriyo sayıları bazı durumlar da ise değişkenlik gösterebilmektedir. Eğer yeterli miktardan fazla embriyo transferi yapılır ise çoğul gebelik durumuna sebep olabilir.

30 yaşında olan hastalar için az sayıda ve çok kaliteli embriyo transferleri ile daha sağlıklı gebelikler sağlanabilmektedir. Ayrıca yaşı ilerlemiş olan hastalar da ise embriyo kalitesinin düşük olmasından dolayı transfer edilecek embriyo sayısı da fazla olacaktır. Eğer embriyo tabakası kalın olanlar da ise lazer yardımı ile tabaka inceltilir ve daha sonra transfer işlemi gerçekleştirilir.

Embriyo transferinin yapılması işleminden sonra hasta hangi ilaçları kullanmalıdır?

Çoğunlukla hastaya hormon ilaçları reçete ile verilerek kullanım şekilleri de açıklanarak tarif edilir. Ayrıca bu ilaçların haricin de hastaya vitamin ilaçları da verilir. Ancak embriyo transferi sonrasın da alınan bu ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Embriyo transferinin yapılmamsı işleminden sonra hasta da kanama ya da ağrılar olur mu?

Embriyo transferi sonrasın da bazı hastalar da çok az lekelenmeler görülebilir. Ancak bu durum geçicidir. Bazı hastalarda ise bazen hafif derece de ağrılar oluşabilmektedir. Bu nedenle doktora başvurulmadan kesinlikle ilaç alınmamalıdır. Oluşan ağrılar ise bir müddet sonra kendiliğinden geçer.

Embriyo transfer işlemi sonrasın da cinsel ilişki?

Özellikle cinsel ilişki aralığının mutlaka doktorun tavsiye edeceği süreleri kapsamalıdır. Özellikle anne adayına gebelik testi uygulanan kadar cinsel ilişi yasaktır. Eğer yapılan gebelik testi pozitif ise yine de doktor izin verene kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Ancak anne adayının gebelik süreci normal gidiyor ise bebek 2-3 aylık olduktan sonra da cinsel ilişkideki yasak kaldırılabilir.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu