Tüp Bebek

Tüp Bebek Tedavisinin Gerekli Olduğu Durumlar

Anne ve baba adayları normal yollarla gebelik sağlayamadığı zaman, yardımcı üreme yöntemlerine başvururlar. Bir yıl süresince uygulanan tüp bebek dışı yöntemlerden cevap alınamaz ise, tüp bebek yöntemine başvurulur. Ancak kadının yaşı ilerlemiş ise bu bekleme süresi 6 ay olabilir. Ya da altı ay beklenmeden, aşılama gibi yöntemler es geçilip doğrudan tüp bebek yöntemine başvurulabilir.

  1. Tüp bebek tedavisine ne zaman başvurmalıyım?

Bir seneden fazla olarak, düzenli olarak, korunmadan cinsel ilişkide bulunulmasına rağmen hamilelik sağlanamamış ise, ilk olarak kısırlık uzmanına başvurulmalıdır.  Bu bekleme süresi yaşı ilerlemiş kadınlar için 6 aydır. Kısırlık sorunlarının araştırılmasında ilk olarak erkeğe sperm tahlili yapılır. Erkeğin araştırması kadına göre daha kolay olduğu için, ilk önce sperme ait sorunlar araştırılır. Ardından ise kadının adet düzeni değerlendirilir, yumurta rezervlerine bakılır ve rahmin araştırılır. Gerekli görülürse, hormon analizleri ve rahim filmine bakılabilir. Bu değerlendirmeler anne ve baba adayının hangi yöntemleri kullanması gerektiğini belirtiler.

  1. Doğal yollarla gebe kalmak için ne kadar beklemeyiz?

Anne ve baba adayına uygulanan testlerde herhangi bir sorun tespit edilemediğinde, doğal yollarla gebe sahibi olmaları için 6 ay süre verilir. Bunun nedeni ise çekilen rahim filmi esnasında tüplerin açılması sebebiyle çiftler bu süreçte gebelik sağlayabilir.

Kadına Ait Kısırlık Sorunları

Hamileliğin sağlanmasını engelleyen durumlardan bir diğeri de yaygın olarak karşılaşılan bir sorun olan çikolata kisti yani endometriozis problemidir.  Endometriozis yani çikolata kisti, her ay adet kanamasıyla birlikte vücuttan atılan endometrium yapısının vücutta rahim dışındaki bir alana,  genellikle yumurtalıklara, tüplere ve diğer pelvik organlara yerleşmesi sorunudur. İlerlediği durumlarda kısırlığa yol açabilir. Çikolata kisti dışında da çeşitli sorunlar kısırlığa yol açabilir.

Bunlar:

  • Anne adayının fallop tüplerinin tıkalı olması,
  • Tüplerin hasar görmüş ya da alınmış olması,
  • Rahime bağlı kanalların her ikisinin de tıkalı olması,
  • Yumurtlama bozuklukları,
  • Yaşın ilerlemesi ve yumurta rezervlerinin azalması gibi durumlarda tüp bebek tedavisine başlanır.
  1. Tüp bebek yöntemine ne zaman başvurmalıyım?

Tüp bebek tedavisine başlamak adına ilk önce anne adayının yumurtalarının döllenme için çatlayıp çatlamadığının araştırılması gerekmektedir. Kadın kaynaklı kısırlık sorunları teşhis edilirse, hangi tedavinin uygun olacağına doktor karar verecektir. Bu tedavi yöntemleri kadının özellikleriyleoldukça ilişkilidir.

Erkek kaynaklı kısırlık problemlerinden en yaygın olarak karşılaşılanları:

  • Sperm sayısının yetersizliği,
  • Sperm hareketliliğin az olması,
  • Spermin kalitesinin yetersiz olması,
  • Sperm şekillerinin bozukluğu,
  • Hiç sperm tespit edilememesi gibi problemler sayılabilir.

Doğal yöntemlerle bebek sahibi olmayı başaramayan anne ve baba adaylarının bazılarında sebebi açıklanamayan kısırlık görülür. Bu sorun, yapılan testlerle ve muayenelerde hiçbir sorun tespit edilememesi ancak çocuk sahibi olamama durumudur. Günümüzün şartlarıyla henüz sorun tespit edilememektedir.  Bu sorun sebebiyle adaylar tüp bebek yöntemine başvurur.

  1. Tüp bebek yöntemine başvurmak için hangi yaş aralığına kadar beklenmelidir?

Anne adayı 30 yaşın altındaysa çiftler en az 1 yıl bekleyebilir. Ancak anne adayı 30-35 yaş ve üzerinde ise bu süre yarıya düşer. Çiftler böyle bir durumda 6 ay beklemelidir.  Yalnızca kadının yumurtlamasına engel teşkil edebilen sorunlar mevcut olduğunda, anne ve baba adayı ilaç tedavisine başlayarak gebelik sağlayabilir. Bu sorunlar:

  • tiroit sorunları,
  • prolaktin yüksekliği,
  • polikistik over sendromu gibi problemlerdir.
  1. Tüp bebek tedavi süreci ne kadar sürer?

Tüp bebek tedavisi yaklaşık olarak 15 günde tamamlanır. Erkek adayın sperm verme aşaması dışında merkeze gelmesine gerek yoktur. Ancak kadının her aşamada bulunması gerekir. Yaklaşık olarak 10 gün boyunca merkeze gidip gelmelidir.  Bu süreçlerde kadın kontrol edilir, kullandığı ilaçların etkinliği takip altına alınır.  İlaç tedavisine başlanır ve daha fazla yumurta elde edilmesi için uğraşılır.  Yumurtalar istenilen olgunluğa gelince toplanır. Erkek adaydan alınan sperm örneğiyle birleştirilerek döllendirilir. Bu döllenmenin sayısına göre 2-5 gün arasında embriyo transferi yapılır. Bu süreç yaklaşık olarak 15 gündür.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu