Polikistik Over

Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu nedir ve nasıl oluşur?

Normal şartlarda yumurtalıklarda her ay birkaç yüz yumurta oluşur ve gelişir. Bu yumurtalar arasında en güçlü olanı büyüyerek diğer yumurtaların gelişimini engeller. Polikistik over hastalığı olanlarda bu düzen aksar. Bütün yumurtalar aynı anda gelişmeye başlayarak tam gelişme aşamasına erişemezler. Yumurtalığın içinde kalan yumurta kesecikleri aynı anda erkeklik hormonuda salgılandığı için polikistik over sendromu göstergesi oluşur. Yumurtalıklar ultrason yardımı ile incelenirken fındık büyüklüğünde kesecikler gözlemlenir. Yani polikistik over sendromu içi sıvı ile kaplanmış kesecik olan yumurtalık olarak da tanımlanır. Bu hastalığın kanser yapıcı bir özelliği yoktur.

Polikistik over sendromu belirtileri nelerdir?

Hastalığa bağlı olarak yumurtlama düzensiz olur. Yumurtlama düzensizliği ile de adet düzensizliği ve erkeklik hormonunda artış olur. Erkeklik hormonunda artış, deride yağlanma ve akne izlerinin oluşumuna sebep olur. Ayrıca vücutta yüz bölgesinde tüylenme meydana gelir. İlerleyen aşamalarında ise göğüs çevresi ,bacakların diz üstünde ve karnın alt bölgelerinde aşırı tüylenme olur.

Polikistik over sendromu neden dolayı oluşur?

Polikistik over genetik olarak meydana gelme olasılığı çok yüksektir. Kişilerde anneden dolayı görüldüğü gibi babadan dolayıda oluşabilir. Genetik olmasından dolayı tedavi edilebilmesi mümkün değildir. Ancak oluşabilen ya da oluşabilecek sorunlar en aza indirilmeye çalışılır.

Polikistik over sendromunda nasıl tanı koyulur?

Eğer kişilerde adet düzensizliği ve tüylenme oluşmuşsa polikistik  over sendromu  tanısı çok kolaylıkla koyulabilir. Ancak kan testleri ile de görülebilen bazı bulguları da vardır. Özellikle testesteron hormonunun miktarı ile anlaşılabilen bir hastalıktır. Testesteron hormonunun yanı sıra böbrek üstü bezlerinin de hormon düzeyine bakılmasında yarar vardır. Eğer bu hormonların seviyesinin kan testleri ile yüksek olduğu gözlenirse tanı hemen koyulabilir. Fakat adet düzensizliği ve tüylenme şikayeti ile gelen kadınlarda bu testlerin yapılmasının da fazla bir gereği yoktur. Polikistik over sendromu açıkça bellidir.

Polikistik over sendromunun tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi şekli bebek sahibi olmak isteyenlere göre değişim gösterir. Bu tedavide aşama aşama giden bir tedavi yöntemi uygulanır. Eğer başvuran kişi çocuk sahibi olmak istemiyorsa yapılacak birkaç tane uygulama vardır. İlk öncelikli olarak adet düzensizliği sorunu çözülür. Uzun süre adet görmeyen kadınlarda östorojenin etkisi ile rahim kanseri riski de artar. İkinci aşama ise tüylenmenin önüne geçmektir. Tüylenmenin önüne geçmek için antiandrojenler kullanılır. En iyi yöntem ise doğum kontrol haplarıdır. İnsülin direncine bağlı olarak gelişen kilo problemini de düzenlemek gerekmektedir. Hastaya uygulanan diyetler ve egzersizler en başarılı tedavi yöntemleridir. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda ise, kişinin insülin direncini ayarlamak ve yumurtlamasını sağlamak gerekir. Polikistik over sendromu hastalığına sahip bazı kadınlarda haplarla yumurtlama oluşturuluyor ve çocuk sahibi olabiliyorlar. Fakat bir kısmında ise kullanılan haplar bir işe yaramıyor ve iğneler ile yumurtlama oluşturulmaya çalışılıyor. Eğer uygulanan iğnelerde bir sonuç vermiyor ise polikistik over sendromu hastalarının tek şansı tüp bebek tedavisi oluyor.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.
Başa dön tuşu