Laparoskopi

Ofis Histeroskopi ve Uygulama Şekli

Ofis yani tanısal histeroskopi adı üzerinde tanı koymak amacıyla rahim içerisinde yapılan gözlemdir. Genelde muayene sırasında yapıldığında adına ofis denilmiştir ve kısa olarak Ofis H/S olarak da adlandırılmaktadır.

Ofis Histeroskopi hastanın şikâyetlerine bağlı olarak rahimde meydana gelebilecek bir hastalığın teşhis edilmesi amacıyla optik bir cihazın rahim ağzı ve rahim boşluğuna vajinal yol aracılığıyla ulaşılmasıyla gerçekleştirilir. Bazı durumlarda ise tüp bebek sahibi olmak isteyen kadınların rahimlerinin resmini çekmek ve kadının bebek sahibi olmasında rahimde bir sakınca olup olmadığının saptanması için de ofis histeroskopi gerçekleştirilir. Hastanın şikayetine bağlı olarak genelde lokal anestezi ile gerçekleştirilen ofis histeroskopide şu hastalıkların tanısı için işlem gerçekleştirilir:

  • Rahim içerisinde yapışıklıktan şüphelenilmesi
  • Aşırı ve düzensiz adet kanaması
  • Tekrarlayan düşükler
  • Kısırlık
  • Ultrasonda rahim içerisinde polip veya miyom benzeri alanlar izlenmesi
  • Rahim içerisinde çıkarılamayan veya yer değiştirmiş spiral (RİA) olması.

Ofis histeroskopi ameliyatı

Ofis histeroskopide teleskop denilen ışıklı – optik bir sistem kullanılır. Çapı oldukça incedir. 5 mm dir Bu nedenle de genelde ya hiç ağrı olmaz ya da az ağrılı olur. Rahim ağzında dilatasyon yani genişletme yapılmaz. İşlemde hasta jinekolojik muayene pozisyonunda olur.

İşlemde CO2 veya bazı özel sıvılar aracılığıyla rahim ağzından rahme giriş yapılır. Özel sıvılar bu işlemde rahim duvarlarının birbirinden ayrılmasını sağlar. Histeroskopi sayesinde rahim içindeki yapıların gözle görüntülenmesini sağlar.

Ofis histeroskopide polip, miyom, rahim içi yapışıklıkların ve perdelerin görülmesi mümkündür. Gözlemlere dayanarak tanı konur ve gerek görüldüğünde ameliyat histeroskopiye karar verilir ve sorunun ortadan kaldıracak tedavi edici işlem bu dönemde yapılır. Ofis histeroskopi aynı zamanda rahim içi spirallerin çıkartılmasında, adet düzensizliklerinde, menopoz dönemindeki anormal kanamalarda da kullanılmaktadır.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu