Jinekoloji

Menopoz

Menopoz, her ay düzenli olan adet döneminin tamamen kesilmesi anlamına gelmektedir. Menopoz dönemi ile beraber yumurtalıklarda yumurta üretimi ve kadınlık hormonu olan progesteron ve östrojen hormonunun üretimi ağırlaşır. Belli bir zaman sonra ise tamamen yumurta üretimi ve hormon salgıları tamamen kesilir. Eğer adet kesileli 1 yılı aşmış ise bu durum menopoz olarak adlandırılır.

Bazı kadınlarda menopoz dönemi sadece adet kanamasının kesilmesi haricinde başka bir belirti vermez. Bazı kadınlarda ise, kalp çarpıntısı, sıcak basması ve fiziksel bir takım değişiklikler meydana gelir. Bu tür değişimler bazen orta dereceli seyrederken bazen çok ciddi boyutlarda yaşanabilir. Ciddi boyutlarda yaşanan menopoz belirtilerinde;

  •  Adet kanamalarının tamamen kesilmesi
  • Gebe kalabilme özelliğinin yitirilmesi
  • Uyku problemleri
  • Çarpıntı
  •  Unutkanlık
  • Ağlama nöbetleri
  •  Cilt kurulukları ve saç dökülmesi
  •  Cinsel birliktelikte ağrı
  • Vajinal kuruluk
  •  Eklem ağrıları
  •  Konsantrasyon bozukluğu
  •  Kilo artışı
  •  Depresyon sorunları
  •  Aşırı sinirlilik
  •  Kalp hastalıkları
  • Kemik erimesi gibi ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

 Menopoz nasıl oluşur?

Her yeni doğan kız çocuğunun yumurtalıklarında ortalama olarak 400.000 – 500.000 yumurta bulunur. Bu yumurtalar ergenlik dönemine yani ilk adet dönemine gelinceye kadar sabit kalır. Ayrıca bu dönemde vücudun gelişim göstermesi ile beraber cinsiyet hormonu da salgılanmaya başlar.

Düzenli devam eden adetler ile beraber her yumurtalardan bir tanesi olgunlaşarak dışarı atılır. Bu durum gebelik için bir hazırlık aşamasıdır. Her yeni adet döneminde yaklaşık olarak 950 – 1000 kadar  yumurta olgunlaşmak için çabalar. Fakat bu yumurtalardan yalnızca 1 – 2 tanesi olgunlaşma evresine ulaşır ve döllenme için yumurtalıklardan dışarı atılır. Geriye kalan yumurtalar ise yerleştikleri yerde yok olurlar. Yumurtaların yok olması ile menopoz dönemine doğru gidilir. Menopoza girme yaşı her kadın için farklıdır.

 Menopoza girme yaşı kaçtır?

Östrojen hormonun azalması ile beraber adet kanamaları düzensizleşir ve miktarları değişken olarak devam eder. Menopoz yaşında en önemli faktör ırk ve kalıtımdır. Türkiye ortalama menopoza girme yaşı 45 – 50 yaşları arasındadır. Menopoz yaşında bir diğer önemli etken ise kadın annesinin menopoza hangi yaşlarda girdiğidir.

 Menopozun kadın üzerinde oluşturduğu etkiler nelerdir?

Menopoz ortalama olarak 45 – 50 yaşları arasında başlayan kadınlara özel ancak doğal bir durumdur. Menopoz asla bir hastalık olarak değerlendirilmez. Menopoz dönemi ile beraber kadınlarda bir takım hormonal farklılıklar yaşanır. Bu dönem itibari ile kadın tamamen adetten kesilir ve endişelenecek bir durum değildir. Bu dönemde kadının gebe kalması mümkün değildir. Henüz hiç çocuğu olmayan kadınlar için son derece sıkıntı verici bir dönem olabilir. Ancak bu sıkıntıların yaşanması gayet normaldir. Menopoz döneminde eşler birbirine karşı daha hoşgörülü ve anlayışlı olmalıdır. Çünkü bu dönemde oluşan sıkıntılar geçici sıkıntılardır.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu