Laparoskopi

Laparoskopik Cerrahi Kimlere Uygulanmaz?

Genellikle laparaskopinin kesin olarak yapılamayacağı çok az durumlar da bulunmaktadır. Ayrıca bazı nedenlerden dolayı hastaların laparaskopik cerrahiden mahrum kalmalarına neden olabilmektedirler.

Mesela bu durumlar;

  • Çok ciddi derece de akciğer hastalığı olan kişiler,
  • Bağırsağın da ya da apendiksin de yırtılması olan hastalar da,
  • Çok ciddi durumu olarak 2’den fazla karın ameliyatı geçirmiş olan kişiler de,
  • Çok ciddi derece de kanser ameliyatı olmuş kişiler de,

Bu sayılan nedenlerin dışın da ameliyat sebepleri de önemli olmaktadır. Örnek vermek gerekir ise;

  • Ameliyat sebebi olarak yumurtalıkta bulunan kisti çok büyük olan kişiler de,
  • Laparaskopik cerrahi ile rahmi alınacak hastanın rahminin normalden büyük olması,
  • Rahim de mevcut olan miyomu alınacak hastanın miyom yerleşiminin uygun olmaması durumu ya da boyutunun aşırı büyük olması,

Sayılan bu durumlar da teknik olarak da laparaskopik cerrahi yapılamamaktadır. Ayrıca önceden sezaryen doğum yapmış olan hastalar da laparaskopik cerrahi olmasın da hiçbir engel teşkil etmemektedir.

Laparaskopik cerrahisi hangi hastalıklara uygulanılmaktadır?

Günümüz de tıp dünyasın da çoğunlukla hemen her hastalığın ameliyatı ve kanser ameliyatları da laparaskopik olarak tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca laparaskopik cerrahi tecrübeli bir uzman ve hazır bir ameliyathane ile teknik donanım ile beraber yapılması gerekmektedir. Genel olarak kişiler yaşadıkları yerde bu imkanlara sahip olmadıkları için maalesef laparaskopik ameliyatı olamamaktadır.

Laparaskopik cerrahi de başarılı olan bazı ameliyatlar kısaca şunlardır?

  • Çikolata kisti
  • Kısırlık araştırılması
  • Tüm yumurtalık kistleri
  • Tüplerin açılması ameliyatı
  • Dermoid kist
  • Tüplerin bağlanması ameliyat
  • Rahim de meydana gelen sarkmaların düzeltilmesi
  • Rahmin alınması gerektiği durumlar da
  • Çoğunlukla adet ağrılarının azalması için
  • İdrar kaçırma problemlerinin düzelmesinde
  • Rahim sarkmasının düzeltilmesinde

Laparaskopik cerrahi nasıl yapılmaktadır?

Genellikle laparaskopik cerrahi de hangi organ ameliyat edilecek ise yerleştirilmiş olan kamera sayesin de ekrandan görünür hale getirilmektedir. Çünkü laparaskopik görüntü ile operasyon gerçekleştirilmektedir. Çoğunlukla bu kamera sayesin de kişinin çıplak gözle gördüğünün 20 kat daha büyük ve ayrıntılı görüntü elde edildiği için anatomik yapıları çok daha yakından detaylarına kadar görüntüleme imkânı sağlamaktadır. Genel olarak kişinin ameliyatına göre açılacak deliklerin sayısı ve kesi yerleri genişliği değişmektedir.

Öyle ki; açılan kesi yerleri 0,5-1 cm arasındadır. Özellikle laparaskopik cerrahi hastaya genel anestezi altın da uyutularak uygulanmaktadırBunun esas amacı ise karın içerisine uygulanan gaz verilmesi işleminden sonra ağrı ve gerginliği hissetmemesi içindir. Eğer hasta uyanık olursa gazın verilmesi durumun da ağrı ya da gerginlik hissini duymalarını neden olmaktadır.

Bu sebepten dolayı mutlaka laparoskopik cerrahi öncesin de hastalar genel anestezi ile uyutulmalıdır. Yerleştirilen boru şeklindeki farklı çaplar da ve uzunluktaki kanüllerin yardımı sayesin de hastanın karnına gaz verilerek genişletilmektedir. Çünkü genişlemiş olan karın da aletler karın duvarından ayrılırlar ve bu sayede içeride aletlerin kolaylıkla çalışması için uygun bir genişlik alanı kazanılmış olmaktadır. Laparaskopik cerrahi diğer açık ameliyatlara oranla daha fazla başarı elde edilen bir operasyon yöntemidir.

Çünkü herhangi bir sekil de açılan kesi yerlerin de aşırı kanamalara sebep olmaz. Ayrıca kamera sistemi sayesinde de ameliyat edilen organ çok daha net olarak görüldüğü için kolaylıkla uygulanabilmektedir. Günümüz de artık çoğunlukla hemen her ameliyatta laparaskopik cerrahi sık olarak kullanılmaktadır. Diğer açık ameliyatlara göre en avantajlı operasyon olarak da değerlendirilmektedir.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu