Laparoskopi

Laparaskopik myomektomi ve Riskleri

Laparaskopik myomektomi nedir?

Karın bölgesinden açılan küçük kesi ile miyomların alınmasına ilişkin cerrahi operasyondur. Açık ameliyat yerine daha çok tercih edilmesindeki etken operasyonun kısa sürmesi ve iyileşme sürecinin daha kısa olmasıdır. Her miyom varlığı bu operasyona etken olmaz ve kişiye ciddi boyutta zarar vermeye başlamışsa alınması düşünülebilir. Adet düzensizlikleri, sık kanama olması, rektuma baskı yaparak kabızlığa sebep olması, sık idrara çıkmaya sebep olacak kadar mesaneye baskı yapması, miyomun sürekli büyüdüğünü gözlemlemek gibi belirtilerde bu yapıların alınması gerekir.

Laparaskopik myomektomi riskleri nelerdir?

Her operasyonda olacağı kadar bu işlemler yapılırken de risk yaşanma ihtimali olacaktır. Ancak açık ameliyata oranla küçük kesi açılmış olması, kısa sürede işlemin sonlanması, iyileşme sürecinin kısalması ve enfeksiyon riskinin daha az görülmesi bu operasyonun istenme sebebidir. Açık ameliyatlarda yaşanabilecek enfeksiyon riski gibi laparaskopik myomektomide de var olacak fakat daha az olacaktır.

Laparaskopik myomektomi işlem olarak hangi artıları taşımaktadır?

  • Taburcu olma süreci açık ameliyata göre daha kısa olacaktır
  • Ameliyat izi küçük olacağı için dikiş boyutu küçük olup estetik açıdan fayda sağlayacaktır
  • Karın içi için yapışıklık olaylarının minimum olması artısıdır
  • Fıtık riski daha azdır ve kanama olayı daha azdır
  • Enfeksiyon kapma olasılığı açık ameliyata göre daha azdır
  • Güncel hayata dönme süreci daha kısa olacaktır

Laparasokopik myomektomi olmadan önce nelere yönelik araştırma yapılır?

Diğer açık ameliyatta olacağı gibi hastanın operasyona hazır olup olmadığına ilişkin bir dizi laboratuar testi yapılır ve diğer sağlık problemlerinin işlemin önüne geçebilecek boyutta olmamasına dikkat edilir. Anestezi alabilirliği, operasyona uygunluğu kadın doğum uzmanı önderliğinde teşhis edilip ona göre işlemler başlatılacaktır.

Laparaskopik myomektomi tekniği ile hangi tip miyomlar alınamaz?

  • Boyut olarak miyomlar 9 ila 10 cmyi bulmuş ve daha üzerine çıkmış ise bu yöntem düşünülmeyecektir.
  • Sayı olarak miyomlar dört ve üzeri ise bu teknik düşünülmeyebilinir.

ü  En doğru kararı verecek olan kadın doğum uzmanıdır ve gerekli tetkikler yapıldıktan sonra kişilere en iyi kalitede hizmet vererek, tedavisini sağlayacaktır.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu