Tüp Bebek

İlk Tüp Bebek

Tüp bebek tedavisinin tarihçesi 

İnfertilite araştırmaları yıllardır sürdürülmesine rağmen vücut dışında insan yumurtasının döllenebilmesi 1960’ların sonlarında başarılabilmiştir.  ilk kez 1973’te vücut dışında döllenme yapılabilmiş fakat döllenme sonrası meydana gelen embriyo rahime yerleşememiş (yani “implante olamamış”) ve düşükle sonuçlanmıştır. Dünyanın ilk başarılı tüp bebeği 25 Temmuz 1978’de İngiltere’nin Oldham kasabasında doğmuş olan Louise Brown’dur.

Türkiye’de İlk Tüp Bebek

Türkiye’de ilk tüp bebek merkezi Prof.Dr. Refik Çapanoğlu ve arkadaşlarının çalışmalarıyla Ege Üniversitesi’nde 23 Haziran 1988’de açılmıştır. Türkiye’nin ilk tüp bebeği 18 Nisan 1989’da bu merkezde dünyaya geldi.

İlk Kısırlık tedavisi Çalışmaları

Dünya’da kısırlıkla ilgili çalışmalar Hipokrat’a kadar dayanmaktadır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar ise 100-150 yıl önce yapılmaya başlamıştır. İlk insan oosit (yumurta) çalışmaları ise 1939’da başlamış ve tedavi için geliştirilen hormonlar ilk tüp bebek, Louise Brown’un doğumuna kadar başarıyla geliştirilmiştir.

İnfertilite ve tüp bebek

Hipokrat (M.Ö. 460-337) uterus ve tuba açıklığının gebe kalmadaki önemi ve ayrıca spermlerin üremedeki yerini vurgulamaktadır. Dönemin bir diğer bilim adamı Aristoteles (M.Ö. 384-332) üreme fonksiyonu konusundaki fikirlerini açıklamıştır. Soranus ise Efeste doğan ve fertil dönemi ilk tanımlayan kişilerdendir. Tüp bebek tedavisi  hayvan çalışmaları ile başlamıştır. Walter Heape 1890 yılında tavşanlar üzerinde başarılı deneyler yapmıştır.

Dünya’ya Gelen İlk Tüp Bebek

embriyo1

1890 yılında embriyo transferi ve diğer çalışmalar toplum baskısı ile bir dönem durma noktasına gelmiştir. 1939 yılında Gregory Pincus ilk kez insan yumurtalıklarından (overler) yumurtaları (oositler) izole etmeyi başarmıştır. 1951 yılında M.C. Chang ve C.R. Austin spermlerin kapasitasyonunu (olgunlaşmasını) ortaya koymuştur. Bu bilgiyle birlikte sperm fonksiyonları ve döllenme konusunda önemli gelişmeler oldu. 1959 yılında M.C. Chang tavşanlar üzerinde yumurtaların vücut dışında ( invitro) döllenebilceğini göstermiştir.

B.Edvars ve Barry Bavister 1968 yılında insan oositini ilk kez vücut dışında döllemeyi başardılar. Bu gelişmeleri takiben ilk tüp bebek 1978 de İngiltere’de dünyaya geldi.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu