Gebelik

Gebelikte Ultrason Neden Yapılır?

Ultrasonografi, anne karnına gönderilen yüksek frekanslı ses dalgalarının, tekrar geri bildirimi ile ekrana yansıtılması sonucunda görüntü elde etmeyi sağlayan, bir cihazdır. Radyasyon içermediği için, gebelik muayenelerinin en önemli parçasını oluşturmaktadır.

Gebeliğin başlaması ile birlikte, anne karnındaki bebek hakkında detaylı bilgiyi net bir şekilde sunar. Bu nedenle belirli gebelik haftalarında, bebeğin gelişim çizelgesini takip ve kontrol amacı ile kullanılmaktadır. Ayrıca riskli gebelik durumlarında, yaşanabilecek komplikasyonların gözlem altında tutulmasına ve önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Bebeğin hızlı gelişimi söz konusu olduğu için, her gebelik haftası birbirinden farklı seyreder. Bu nedenle gebeliğin belirli aylarında, ultrason kontrolleri farklı değerlendirmeler doğrultusunda yapılır.

Örneğin; gebeliğin ilk aylarında bebeğin sadece kalp atımı ve kese büyüklüğü gibi değerlendirmeler yapılır. Fakat gebeliğin 5. ayında kilosu, suyu, plasentanın durumu, organların yapısı gibi daha ayrıntılı değerlendirme yapılmaktadır. Çünkü gebelik ilerledikçe bebeğin gelişimi de ilerler. Böylece daha net gelişim portresi karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca elde edilen veriler bebeğin sağlığı hakkında daha ayrıntı bilgi verir. Bu nedenle gelişim problemleri ve değerlerin izlenmesi daha önemlidir. Bunların dışında da farklı aylarda farklı değerlendirmeler yapılır.
Ultrason kontrolleri sayesinde birçok sorun tespit edilebilirken, genel olarak %30- 35 oranında meydana gelen anomaliler saptanamamaktadır.

Gebelikte ultrason muayeneleri nasıl yapılır?

Gebelik ultrasonografisi karın ya da vajinal yolla yapılabilmektedir. Karın yolu ile yapılan ultrasonografi muayenesi, muayene masası üzerine uzatılan anne adayının karnına bir miktar sıvı jel döküldükten sonra, ses dalgaları gönderen bir aletin karın üzerinde gezdirilmesi ile yapılmaktadır. Bu uygulama oldukça basit ve ağrısız bir işlemdir. Uygulanan işlem süresi ise, muayenenin amacına göre 10 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir.

Ultrason kontrollerinin bebeğe bir zararı var mı?

Ultrasonografinin bebeğe kesinlikle bir zararı yoktur ve radyasyon içermez. Buna rağmen gebelik dönemindeki tüm diğer tıbbi yöntemler gibi sadece gerekli olduğu durumlarda, bu konuda uzman kişiler tarafından ve uygun ekipmanlar kullanılarak yapılması gerekir.

Gebelikte ultrason hangi amacla kullanilir
Gebelikte ultrason hangi amaçla kullanılır?

Gebelikte ultrason hangi amaçla kullanılır?

Gebelikte ultrason muayeneleri, bebek hakkındaki bazı sorulara cevap bulabilmek amacı ile uygulanmaktadır. Başlıca sorular aşağıdaki gibidir:

  • Gebelik var mı? Normal yerinde mi? Rahim içerisinde mi? canlı mı?
  • Gebelik kaç aylık?
  • Bebeğin ense kalınlığı normal mi?
  • Bebeğin kilosu ne kadar? Haftasına göre kilo gelişimi normal mi?
  • Bebeğin duruş pozisyonu?
  • Bebeğin plasentası normal mi? yerleşimi normal mi? Doğum yolunu kapatma durumu söz konusu olabilir mi?
  • Bebeğin kafa çapı ile bacak uzunluğu?
  • Bebeğin suyu normal mi?
  • Bebekte bir anomali durumu var mı?
  • Bebeğin hareketleri, kas dokusu ve solunumu değerlendirilir.
  • Erken doğum riskine karşılık, rahim ağzı uzunluğu ölçülmektedir.
  • Rahim ve yumurtalıklarda miyom veya kitle oluşumu var mı?
  • Bebek kız/erkek mi?
  • Gerekli görüldüğü zaman doppler ultrason ile incelenerek (kan akımı) daha detaylı bir değerlendirme yapılmaktadır.

Gebelikte ultrason takipleri hangi aralıklarla yapılır?

Gebelik dönemine ait risk tablosu karşısında, ultrason takip aralıkları değişkenlik göstermektedir. Ancak belirli ölçütlerin değerlendirilmesi amacı ile yapılan ultrason kontrolleri:

İlk trimester döneminde ( ilk 3 ay): Gebeliğin haftasını ve embriyo sayısının belirlenmesi, bebeğin hayati durumu, iç ya da dış gebelik tanısını koymak amacı ile uygulanmaktadır.

11-14. haftalar arasında: Bebeğin ense kalınlığı ölçümü, deri saydamlığı, burun kemiği varlığı ve bebekteki büyük anormalliklerin tespiti amacı ile uygulanmaktadır.

20-22. haftalar arasında: Bebeğin gelişim problemlerinin saptanması, plasentanın yerini araştırmak ve rahim ağzı boyunu ölçmek için uygulanmaktadır.

32. haftada: Bebeğin ilerleyen gelişimini değerlendirmek amacı ile uygulanmaktadır.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu