Gebelik

Gebelikte Meme Kısımlarında Oluşan Değişiklikler Nelerdir ?

Gebelikte Meme Kısımlarında Oluşan Değişiklikler konusu her kadın için önemli bir soru işaretidir. Kadınların fizyolojik olarak köklü değişimler yaşadığı gebelik sürecinde, fiziksel ve psikolojik değişiklikler kaçınılmaz olmaktadır. Hormonlar tarafından gerçekleştirilen bu değişim sürecinde başta vücudun gebelik için uygun şartları hazırlama çalışmalarını ve doğumdan sonraki dönemde bebeğin sağlıklı gelişimi için beslenme faktörünü desteklemektedir. Kısacası vücudun bütünlüğünü sağlayan organlar arasındaki sistemsel tüm düzen, gebelik doğrultusunda değişime uğramaktadır.

Hamilelik dönemi içerisinde gözlemlenen en temel değişiklik cilt dokusunda meydana gelmektedir. Gebeliğin ilerlemesi ile özellikle karın bölgesinde büyüme, göğüslerde büyüme ve meme uçlarında renk değişikliği ortaya çıkmaktadır. Hamileliğin ilk evresinden doğuma kadar geçen süre zarfında memelerde yaşanan tüm değişimler, fizyolojik sürecin bir parçasıdır.

Meme başının etrafındaki koyu renkli alan yani areola, hamilelik döneminde koyulaşır ve genişler. Ayrıca pütürlü bir doku halini alır. Areola bölgesindeki renk koyuluğu doğumdan sonraki dönemlerde biraz daha açılacaktır. Ayrıca göğüslere giden kan akışının artmasına bağlı olarak bölgedeki toplardamarlar daha belirgin bir hale gelir. Ancak açık tenli anne adaylarında daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Damarların genişlemesi, anne adayının aldığı tüm besin değerlerinin bebeğin doğumdan sonraki dönemde yararlanabilmesi için hazırlık çalışmaları olarak adlandırılır. Genişleyen bu damarlar doğumdan sonra ya da emzirme döneminden sonra tekrar eski haline dönecektir.

Gebelikte Meme Kısımlarında Oluşan Değişiklikler : Göğüslerde hassasiyet ve ağrı

Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak tüm gebelik belirtileri ve değişimleri daha belirgin bir hale gelecektir. Özellikle süt bezlerinin çalışmasına bağlı olarak göğüslerin büyümesi, hassasiyeti de arttıracaktır. Süt bezlerinin süt üretimi ve süt iletimi için yaptığı bu hazırlık çalışmaları nedeni ile göğüsler daha duyarlı hale gelerek, ağrıya neden olabilir. Göğüslerin hacminin artması, ağırlaşması ve gerginleşmesi haline ortaya çıkan ağrı durumunun önlenmesi için, vücudu saran sıkı giysilerden uzak durulması ve hamilelere göre özel tasarlanmış iç çamaşırlarının kullanılması gerekir.

Gebelikte Meme Kısımlarında Oluşan Değişiklikler : Kolostrum (meme akıntısı)

Göğüslerin işlevselliğini test etmek amacı ile vücudun yapmış olduğu ön çalışma olarak adlandırılabilir. Genellikle gebeliğin 2. ve 3. aylarından sonra tatlı, sulu bir akıntı şeklindedir. İlk başlarda kalın ve sarı renkteyken, doğumuna yakın dönemlerde daha hafif ve saydam bir sıvı şeklinde meme akıntısı görülür. Bu durum gebelik nedeni ile vücudun yaptığı doğal bir eylemdir. Bu nedenle anne adaylarının endişe edeceği bir durum değildir. Doğumdan sonra yapılan ilk iki emzirmeden sonra, kolostrum akıntısı süt formuna dönüşecektir.

Gebelikte Meme Kısımlarında Oluşan Değişiklikler : Memelerde büyüme ve sarkma

Hamilelik dönemi ile birlikte göğüsler normal boyutunun 3- 4 katına çıkmaktadır. Doğumdan sonra meydana gelen sarkma sorunun başlıca nedenleri arasında genetik özellikler ve anne adayının gebelik süresinde yeterli bakımı yapmaması yer alır. Bu nedenle anne adaylarının doğumdan sonraki meydana gelecek göğüs sarkmalarını önleyebilmek için destekli iç çamaşırı kullanması önerilmektedir. Hatta iri göğüsleri ve sarkma eğilimi olanların, gece uyurken bile destekleyici iç çamaşırı giymesinde fayda vardır.

Gebelikte Meme Kısımlarında Oluşan Değişiklikler : Gebelikte meme bakımı

Hamilelik süresince göğüslerde meydana gelen değişimler ile göğüs bakımı önem kazanmaktadır. Doktorunuzun önerisi dışında kesinlikle krem, losyon ve sabun gibi temizleyici ürünlerin kullanılmaması gerekir. Genellikle kolostrum sıvısı için göğüslerin ılık su ile temizlenmesi yeterli olacaktır. Hamileliğin son aylarına doğru göğüs uçlarının hassasiyeti artış göstererek, fazla temas edilmesi halinde rahim kasılmalarına neden olur. Bunun sonucunda erken doğum riski gündeme gelmektedir. Bu nedenle mümkün olabildiğince temas halinden kaçınılması önerilir.

Gebelikte Meme Kısımlarında Oluşan Değişiklikler : Memede kaşıntı ve çatlak

Hamilelik döneminde göğüslerin büyümesi ile cilt dokusunda meydana gelen gerilmeler, çatlak oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu deri genişlemeleri sonucunda da kaşıntı şikayeti ortaya çıkmaktadır. Anne adayları bu şikayetini, doktorlarının onayladığı nemlendirici kremlerle en aza indirebilir.

Sıla Yılmazer

Ben Sıla Yılmazer, tutkulu bir kadın doğum hemşiresi olarak kadın sağlığına adanmış bir sağlık profesyoneliyim. Doğum hemşiresi olma yolculuğuma İstanbul'da doğup büyüyerek başladım. İnsanlara yardım etme ve sağlık alanında hizmet verme tutkumu genç yaşlarda keşfettim ve bu beni doğum hemşiresi olmaya yönlendirdi. Üniversite eğitimimi birinci sınıf bir üniversitede tamamladım ve kadın doğum hemşiresi olarak nitelikli bir uzmanlık kazandım. Kariyerime bir doğum kliniğinde başlamamın ardından anne adaylarına destek olmak için sabırsızlanıyorum. Onların yanında olmak, doğum sürecinde rahatlamalarını sağlamak ve güvende hissetmelerini sağlamak benim için en önemli önceliklerden biridir. İşimi yaparken empati yeteneğimi kullanarak anne adaylarına duygusal ve fiziksel destek sunmaya çalışıyorum. İletişim becerilerimle her bir anne adayıyla etkili bir iletişim kurarak ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyor ve onları yönlendirerek doğum sürecinde rahatlatıcı teknikler uygulamalarını sağlıyorum. Kadın sağlığı ve doğum süreci konularında sürekli olarak kendimi güncel tutmak için araştırmalar yapmaya ve mesleğimdeki en son gelişmeleri takip etmeye önem veriyorum. Amacım, her anne adayının sağlıklı ve olumlu bir doğum deneyimi yaşamasını sağlamak ve onlara destek olmak için elimden gelenin en iyisini yapmaktır. Kadınların doğum sürecinde güvende hissetmeleri, onları rahatlatmamıza ve sağlıklı bir başlangıç yapmalarına yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu